Nog één keer Sappho op muziek van Heleen van Els

Nog één keer Sappho op muziek van Heleen van Els Biddinghuizen - 2 september 2009.  De premiere tijdens het orgelfestival 2009 van de compositie "Sappho" van Heleen van Els was zo’n succes dat zij zich liet overhalen het muziekspektakel nog een keer uit te voeren.

Zelf bespeelt ze het orgel, de accordeon en ondersteunt ze de percussioniste. De muzikale leiding is in handen van Miriam Bastiaansen.

Belangstellenden zijn op zaterdag 12 september om 20.00 uur welkom in kerkcentrum De Voorhof. De toegang is gratis.

"Sappho" is een uur durend muziekspektakel voor vierstemmig koor, orgel, piano, accordeon, klarinet, pauken, djembé, klarinet en vertelster.

De componiste Heleen van Els heeft zich voor deze compositie laten inspireren door drie gedichten uit de zesde eeuw voor Christus van de Griekse dichteres Sappho. Wat Sappho zo bijzonder maakt, is dat zij als een van de eersten in de geschiedenis haar intiemste gevoelens over liefde, passie en verlangen beschreef en dat op een werkelijk ongeëvenaarde manier. De sporen van een turbulent leven zijn duidelijk in haar verzen terug te lezen.

De Griekse filosoof Plato schreef over haar: “Sommigen zeggen dat er negen muzen zijn; maar zij zouden na moeten denken. Want kijk, daar is Sappho van Lesbos, zij is de tiende.”

Heleen heeft het zichzelf en de uitvoerenden niet makkelijk gemaakt. Het koor zingt oud grieks in het eolisch dialect, de muziek kent 7/8- maten die soms omkeren en er zijn nogal wat wonderlijke wisselingen van maatsoorten. Dat levert prachtige klanken op, afwisselend overweldigend, lyrisch en ingetogen. De vertelster legt in gewoon Nederlands uit wat de betekenis van de gezangen is.

Na afloop van het concert is een cd van de premiere uitvoering te koop voor 10 euro per exemplaar.

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht

© 2020 Kerk- en zalencentrum De Voorhof - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat